Tretman kondiloma

Najčešći oblici bolesti su izrasline na koži ili na sluznicama, koje se obično označavaju kao spolne bradavice ili kondilomi.

Kondilomi (condylomata acuminata, genitalne bradavice) su jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti. Kondilomi izgledaju kao bradavice na prstu, mogu biti male (oko 1 milimetar) ili pak mnogo veće. Kao i ostale bradavice koje se javljaju na drugim djelovima kože, gentialne bradavice su izazvane virusom – Human Papilloma Virus, HPV. Postoji više od 100 tipova humanog papiloma virusa ali samo nekoliko visoko zaraznih tipova izaziva kondilome. Ovi tipovi virusa se prenose seksualnim kontaktom sa inficiranom osobom.Najčešće je moguće vidjeti bradavice u genitalnom predjelu te je moguća i pojava peckanja ili svrbeža, a često puta kondilomi ne izazivanju nikakve simptome. Kondilomi mogu biti ozbiljan zdravstveni problem i ne treba odlagati liječenje.
Elektrokauterizacija (EKT) je postupak koji se najčešće primjenjuje pri liječenju kondiloma. U ovoj metodi se instrumenti različitih oblika (omče ili loptice) zagrijavaju nisko-voltažnom strujom kako bi se toplinskom energijom uklonile promjene.