Dermatovenerologija

>Dermatologija je grana medicine koja se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem patoloških zbivanja koja zahvaćaju kožu i njezina adneksa (mirisne žlijezde, žlijezde znojnice, žlijezde lojnice, mliječne žlijezde, dlake i nokti) te vidljive sluznice. Promjene na koži mogu se pojavljivati samostalno, bez istodobnih promjena na unutarnjim organima ili su posljedica oštećenja funkcije unutarnjih organa.

Venerologija se bavi istraživanjem, dijagnostikom i liječenjem spolnih bolesti. Spolne bolesti ne prenose se isključivo spolnim kontaktom, nego i doticanjem bolesnika i inficiranih predmeta, a rjeđe putem krvi te s majke na dijete u trudnoći i tijekom poroda. Simptomatologija spolnih bolesti nije uvijek nužno vezana uz promjene na spolnom organu.

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Površina u odrasle osobe iznosi 1,5 – 1,8 m2. U koži se mogu razlikovati dva dijela, epidermis i dermis, a uz podlogu je povezana potkožnim masnim tkivom. Glavna uloga kože je zaštita od mehaničkih povreda, prodora patogenih mikroorganizama i kemijskih tvari iz okolice, gubitka vode, zaštita od sunčeva svjetla, kao i termoregulacija te imunološka aktivnost. Poremećaj svake od nabrojenih funkcija nužno se nepovoljno odražava na organizam.

Kako bi koža nesmetano obavljala svoju funkciju i lijepo izgledala potrebno ju je njegovati, a bolesti liječiti.