Dermatoskopija

dermatoskop_1Dermatoskopija (ili dermoskopija)  je bezbolna dijagnostička pretraga koje je obavezni dio pregleda madeža i predstavlja premosnicu između standardnog kliničkog pregleda madeža i histopatološke interpretacije madeža koji su operativno odstranjeni.

Dermatoskopija nam omogućuje analizu pigmenta i strukture pigmetniranih promjena kroz slojeve kože, što je prostim okom nemoguće.

Danas se pregled madeža više ne smatra cjelokupnim, bez dermatoskopije, i koristi se u tijeku pregleda madeža kod djece i odraslih. Suvremeni dermatoskopi omogućuju digitalno pohranjivanje slika u cilju praćenja pigmentiranih lezija i njihovo praćenje, osobito kod osoba s velikim brojem madeža, kada se mora učiniti trijažiranje operativnih zahvata  pigmetniranih promjena.

Vrijednost dermatoskopije je dakle upravo u ranijem otkrivanju promjena koje upućuju na određenu atipiju (odstupanje od normale) i primjenjuje se kod melanocitnih (zloćudnih) i nemelanocitnih (dobroćudnih) promjena kože. Na temelju dermatoskopskog pregleda može se donijeti odluka o  operativnom zahvatu ranije nego što se  uspije  razviti promjena vidljiva prostim okom.