Biopsija

Biopsija se najčešće koristi kako bi se utvrdila prisutnost stanica raka, iako se neke upalne i druge bolesti također mogu dobro dijagnosticirati na ovaj način.

Postoje dva osnovna tipa biopsija:

  • ekscizijska i
  • incizijska ili probatorna biopsija.

Ekscizijska biopsija uključuje odstranjivanje čitave promjene odnosno tumora te je istovremeno dijagnostički i terapijski postupak. Kod incizijske ili probatorne biopsije se za mikroskopski pregled uzima manji isječak promijenjenog tkiva ili tumora te nakon postavljenje dijagnoze može uslijediti dodatno kirurško ili konzervativno liječenje.

dermatoskop_1Melanom je zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. Ukoliko se otkrije u ranom stadiju, melanom se može uspješno liječiti. Međutim, uznapredovali melanom metastazira u druge dijelove te je jedan od najzloćudnijih tumora sa nerijetko letalnim ishodom.

Gotovo je uobičajeno da svaki čovjek ima oko 20-tak madeža i oni predstavljaju fiziološke nakupine pigmentnih stanica. Manji broj madeža je prisutan na koži od rođenja, dok većina madeža nastane tijekom života. Normalni madeži su male, obično smeđkasto obojene okruglaste, pravilne mrlje u razini ili iznad razine kože. No, svaku promjenu u ili oko madeža treba ozbiljno shvatiti jer ona može biti prvi znak pojave melanoma.

Promjene madeža se najlakše mogu pratiti ABCDE pravilom korisnim za otkrivanje „sumnjivih” madeža. Promatramo određene karakteristike madeža i sličnih obojenih promjena na koži. U dijagnostici melanoma ABCDE pravilom se služimo u svakodnevnom radu, a uz dermatoskopski pregled sa vrlo velikom sigurnošću možemo dijagnosticirati tip promjene i odrediti prioritete za uklanjanje pojedinih tvorbi.

Evolution, elevation – promjena, uzdignuće

U sumnjivom (displastičnom) madežu nastaju promjene oblika, boje i veličine dok se normalan madež ne mijenja značajno tijekom života.

Svaki madež koji ima neku od opisanih promjena se u cijelosti uklanja operativnim postupkom u lokalnoj anesteziji, a potom se šalje na patohistološku analizu (PHD). Ukoliko se PHD analizom potvrdi melanom, daljnji postupci ovise o njegovoj uznapredovalosti, a prognoza je bolja što je dijagnoza ranije postavljena.

Savjetuje se barem jednom godišnje pregledati sve madeže, a ukoliko netko ima više nepravilnih madeža sa karakteristikama koje se označavaju kao displastični madeži, kontrole se preporučaju češće.

Vrati na početak